Antieke tafels

Antieke tafels

Coulissentafels en eetkamertafels

De eetkamertafel zoals wij die nu kennen is eigenlijk nog niet zo heel erg oud. Pas rond 1775 ontstaan er in Frankrijk tafel die in speciaal ingerichte eetkamers werden geplaatst. Tot die tijd gebruikte men kennelijk schragentafels die alleen werden opgesteld wanneer er een groot onthaal was. In andere gevallen at met veelal aan een kleine tafel zoals b.v. de flap aan de wand.

 

 

Onvoorstelbaar dat zo iets normaals als onze dagelijks eetkamertafel zo dikke 2 eeuwen gelden nog maar recentelijk in gebruik was geraakt.  En dan  hoofdzakelik bij de elitie van die tijd. Pas in de loop van de 19e eeuw had deze nieuwe interuer trent veel navolging.

Een antieke Hollandse coulissetafel uit de 18 eeuw is dan ook uiterst zeldzaam. Uit de periode 1800 tot 1825 komen ze al vaker voor. Maar pas vanaf 1825  en volgende jaren komen ze veelvuldig voor. In de antiekhandel ziet men daardoor ook het meest coulissetafels  de periode van na 1825. 

Ook de antieke Engelse tafel, de Franse eetkamertafels en de Duitse tafels kommen met hun specifieke eigen vormen vanaf het einde van de 18e eeuw voor maar vooral toch pas in de 19e eeuw ontstaat er een grote polulariteit. Een Engelse antieke wind out table of d-end table uit de 18e eeuws  is uiterst zeldzaam. 

Bekijk alle antieke tafels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

Inloggen
© copyright 2011-2018 dubbeledeurantiek.nl