Over antiek

Wanneer is iets antiek...

Een met de hand  gemaakt voorwerp ouder dan 100 jaar en kenmerkend voor de tijd waarin het gemaakt is noemt men antiek. Een 100 oude kopie van een meubel van omstreeks 1810 heet officiele  dus geen antiek. De neo-renaissance meubelen die aan het einde van de 19e eeuw gemaakt werden naar vroegere voorbeelden zijn echter weer zo kenmerkend voor die tijd,  men schaart deze meubelen inmiddels ook tot het begrip antiek.

 

Hand gemaakte Perzische tapijten worden vanaf 50 jaar antiek genoemd. Dit heeft te maken met de kwetsbare aard van deze goederen. Porselein word veelal pas tot antiek gerekend wanneer het ouder is dan 150 jaar. Dit betekend overigens niet dat jongere voorwerpen dien ten gevolge waardeloos zijn.

 

Prachtige meubelen uit de jaren '20 van de vorige worden niet tot het antiek gerekend. Tocht is dit beslist een verzamelgebied waar serieuze verzamelaars graag serieuze prijzen betalen voor fraai zeldzame meubelen van hoge kwaliteit.

 

Een sprekend voorbeeld is de "Rietveld stoel" inmiddels naderen wij de 100e verjaardag weliswaar maar beslist geen antiek. Maar beslist bijzonder kostbaar...

Uiteindelijk gaat het maar om een ding: Wat vindt u er van, word u er door geraakt? Dát is namelijk waardevol en dat staat los van de prijs en etikettering...

 

Bekijk alle antieke meubelen met foto's en prijs 

 

 

Inloggen
© copyright 2011-2018 dubbeledeurantiek.nl